Rust

Rust

Even niets doen lijkt in de huidige drukke wereld, waarbij we 24 uur per dag actief kunnen zijn door onder andere het internet en social media, op tijdsverspilling. En meestal voelen we, als we even niets doen, ons ook meteen schuldig. Slapen doen we wel ’s nachts. Echter een gemiddelde nacht slaap van 8 uur betekent niet perse dat je dan ook uitgerust bent. We moeten altijd maar bereikbaar zijn en direct reageren. Door al die technologieën raakt ons slaap- en waakritme behoorlijk is de war. Er zijn, behalve je nachtrust, meerdere manieren om je rust te pakken. En deze rust is nu juist net zo belangrijk. Uiteindelijk moeten je voeding, de juiste manier van beweging én voldoende rust in balans zijn om je doel te bereiken.

Er zijn twee vormen van rust, namelijk actieve rust en passieve rust. Bij passieve rust blijven je hersens doorwerken. Bijvoorbeeld als je slaapt of als je op de bank gaat ‘relaxen’ met een filmpje of je laptop. Je lichaam neemt dan wel rust, maar je hersens niet, waardoor je niet de rust pakt die je nodig hebt. Door middel van actieve rust doe je dat wel. Actieve rust wilt zeggen dat je in je hoofd niet bezig bent met werk of andere dagelijkse beslommeringen. Hier ben je je juist bewust van de werkzaamheden van je hersenen. Bijvoorbeeld als je alleen maar bezig bent met het spelen met je kindje in het park, met vrienden afspreekt voor de gezelligheid, een terrasje pakt of een ontspannen wandeling maakt op het strand of in het bos. Dus ook in het nemen van rust is het van belang dat je de juiste balans vindt.

Er zijn vier vormen van actieve rust.

  • Sociale ontspanning. Deze vorm van rust is bevorderlijk voor je geestelijk welzijn. Door sociaal actief te zijn versterk je je overlevingsmechanisme. Dat wilt zeggen dat wanneer je gezellig met vrienden bent, je stresshormoon wordt verminderd en je lichaamssysteem gaat werken, waardoor je beschermt wordt tegen ziektes.
  • Mentale ontspanning. In dit tijdperk van de actieve social media is het voor je geestelijk welzijn beter om niet, terwijl je bezig bent met het nemen van je actieve rust, je telefoon te pakken en te gaan appen, facebooken etc. Dat is weer multitasken. Je hersens werken het best als je je focust op een ding. Dit geeft het meeste rust en je bloeddruk zal niet enorm stijgen. Uiteindelijk heeft dat het beste effect op je mentale ontspanning.
  • Fysieke ontspanning. Wanneer je lekker ontspannen gaat zitten en je je alleen probeert te focussen op alleen je ademhaling, zorg je voor fysieke ontspanning. Adem diep in door je neus en weer uit door je mond. Een paar minuten per keer is al genoeg.
  • Spirituele ontspanning. Het gevoel ergens bij te horen geeft ons rust. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door te bidden of te mediteren. Door deze manier van ontspannen ontwikkelt er in je hersens een vorm van activatie die zorgt voor verbetering van je concentratie, je focus en je probleemanalyse. En ook zal door mediteren je nachtrust beter worden.